اول از هرچیزچطور بفهمیم که صدای جذابی داریم باید به این نکته توجه کردکه صدای خوب یابد وجود ندارد وهرکسی مثل اثرانگشتانش که مختص خودش هست ، صداش هم خاص خودشه و هرکس توی دایره شخصی خودش می تونه به صداش افتخار کنه.
اما موضوع به همین جا ختم نمیشه و باید یادآوری کنم که صدای خوب داشتن یه مهارته و جالب تر از از اون اینه که این مهارت اکتسابی هست و شما هم میتونید با تمرین های مستمر از یک صدای خوب بهره مند بشید.
ازکجا بفهمیم که صدای خوبی داریم؟
همه انسانها استعدادهایی دارندولی بیشترشون از اونها بی خبرندو بهتره بگم اصلا نمیدونن اون استعداد رو دارند. و صدای خوب هم جز این استعداد هاست .
حالا این سوال پیش میاد که
چطور بفهمیم که استعدادمون درچیه؟
گوش به زنگ باشیم مخصوصا زمانی که توی جمعی از فامیل و دوستانمون هستیم و ببینیم دیگران در مورد ما چی میگن.
تعریف(تمجید) دیگران از خصیصه ای که داریم میتونه به ما چراغ سبز رو نشون بده که ما توی اون موردکه ازمون تعریف میکنن استعداد داریم.
پس این اولین فاکتور باشه برای اینکه بفهمیم برگ برندمون چی هست.
مثلا اگر تعدا افراد زیادی توی مکان های مختلف از دنیای مجازی گرفته یا واقعی بهمون گفتن که صدات خیلی خوبه ، یا هر استعدادی دیگه ازش تعریف کردن،
پس باید متقاعد بشیم که صدامون خوبه و … نه اینکه بازهم خودمون رو باور نداشته باشیم.
برای گزینش صدا با موبایل صدای خودرا ضبط کنید
ضبط کردن صدا با گوشی
دومین راه برای اینکه بفهمیم صدامون خوب و دلچسب هست یانه اینه که صدامون رو با گوشی تلفن همراه ضبط کنیم.
یک نرم افزار ویس ریکودر که توی اپلیکیشن کافه بازار موجود هست رو دانلود کنیدو شروع به ضبط کنید و خودتون به عنوان اولین مخاطب و قاضی صداتون رو قضاوت کنید.
این تمرین به ما یه آنالیزخوب برای صدامون میده که بهتر نقدش کنیم که نقاط قوت صدای ما کجاست و کجا جای کار بیشتر داره و حتی برای ادای درست بعضی کلمات هم بهمون کمک میکنه.
چون ممکنه بعضی از حروف و کلمات رو بد تلفظ کنیم و اصلا متوجه نشیم ،و زمانی که صدامون رو گوش میدیم متوجه ایرادش میشیم و رفعش میکنیم که روز به روز بهتر بشه .
صدای شما کدام مشکل رادارد؟
تمرین عملی: همین الان صدای خودتون رو ضبط کنید که آیا صدای خوبی دارید یا نه؟
بعضی ایرادات رایج صدا :
آیا صداتون خش داره یا نه ؟
آیا نفس کم میارید؟
آیا آخر صداتون شنیده نمیشه؟
آیا صدای تودماغی دارید؟
آیا صدای یکنواختی دارید؟
آیا صداتون خیلی نازک است ؟
یا صداتون زیادی بم هست ؟
و…
بعد از ضبط صدا این سوالات رو از خودمون بپرسیم و صدامون رو آنالیز کردیم اگر هم مشکلی داشته باشه صدامون که یا خودمون متوجهش شدیم و یا دیگران بهمون گوشزد کردن البته منظورم از دیگران افراد قابل اعتماد هست نه هرکسی ، میتونیم با تمرین این مشکل رو رفع کنیم.
چند تا پیشنهاد خوب براتون دارم که اگر توی یک برنامه منظم بتونید اونها رو انجام دهید میتونید به بهتر شدن محسوس صدای خودتون نزدیک بشید:
ترانه ای رو که دوست دارید رو پلی کنیدو بعد سعی کنیدباهاش همخوانی کنید. برای اینکه متوجه صدای خالص خودتون بشید با گوشی یا لپ تاپ آهنگی رو بزاریدو به طور همزمان یا یک گوشی دیگه صدا رو ضبط کنیدو ایرادات صدای خودتون رو پیدا کنید و در مرحله بعد سعی کنید این اشتباهات رو اصلاح کنید.
از خوندن نترسید .سینه رو سپر کنید و با یه نفس عمیق و با اعتماد به نفس بالا بخونیدو اصلا توی این مرحله صداتون رو قضاوت نکنیدو برچسب منفی نزنید.
شرط اساسی داشتن یک صدای جذاب
یکی از فاکتورهای کلیدی برای دشتن صدای جذاب اعتماد به نفس شماست که شاید اصلا ابتدای کار بعضی افراد کم توجه باشن به اعتماد به نفس اما باید این نکته رو یادآور شدکه شما با کسی یا گروهی صحبت میکنیداولین سیگنالی که از طریق شما به فرد یا گروه منتقل میشه همون اعتماد به نفس شماست.
پس باید خیلی توجه کنیم که دربرخورد با دیگران صدامون غالب باشه و اعتمادبه نفس مارو انتقال بده که از هم صحبیتی با ما لذت ببرن پس برای اینکه صدامون بهتر بشه باید پشت صحنه صدامون یه اعتماد به نفس قوی و واقعی باشه که مخاطبان احساسش کنن.
هرروز تمرین خوانندگی و گویندگی داشته باشیم و از گامهای پایین شروع کنید که به تارهای صوتی آسیب وارد نشه.
شیوه تنفس صحیح
تنفس صحیح رو موقع حرف زدن رو فراموش نکنید.
شاید توی مقالات و جاهای مختلف بهتون درمورد فوائد تنفس دیافراگمی صحبت کرده باشند،اما ما توی این مقاله روش صحیح رو گام به گام به شما آموزش میدیم.
اول علت کم آوردن نفس رو لیست کنییم :
استرس
کم بودن حجم ریه
دم یا نفس گیری غلط به لحاظ حجم و زمان
بازدم یا خروج غلط و هدر دادن نفس
پس ممکنه به یکی از دلایل بالا ما نفس کم بیاریم ، نفس مهم ترین عامل برای به ارتعاش درآوردن تارهای صوتی هست. پس باید توجه کنیم که برای اینکه نفس کم نیاریم و صدامون رسا باشه باید استرسمون رو مدیریت کنیم
و برای بالا بردن حجم ریه میتونم ورزش هایی مثل طناب زدن و کوهنوردی رو بهتون پیشنهاد کنم البته اگر اهل ورزش نیستید سعی کنید از کم شروع کنید و بعد مدت تمرینتون رو اضافه کنید.
تمرین برای بیشتر شدن حجم ریه و جذاب و عمیق شدن صدا
پس تنبلی رو کنار بگزارید و برای بهتر شدن صداتون ورزش کنید که حجم ریه رو زیاد کنید.
و درپایان یه تمرین خوب برای افزایش حجم ریه و دم و بازدم صحیح وبالابردن قدرت کلامی براتون دارم:
اول دم رو قوی انجام دهید
دوم با، بازدم عدد(1)روکامل بگید
سوم یه دم دیگه و این بار با بازدم عدد(1)و(2) رو بگید
و به همین شکل ادامه دهید هربار یک عدد رو به بازدمتون اضافه کنید.
1
12
123
1234
12345
و…
درپایان خدمتون بگم که صدای خوب مثل هر مهارتی دیگه تاحد زیادی اکتسابی هست و ما برای اینکه به بهترین حالت صدای خودمون نزدیک بشیم باید با تمرین های منظم ومستمر رو در برنامه روزانه و هفتگی بگنجونیم وگر نه نمیتونیم بدون تلاش انتظار بهتر شدن صدا رو داشته باشیم.